Informacije za potrošače

Gde je proizvedena vaša električna energija? I kako?

Ukoliko kupite EKOenergiju, saznaćete

  • U kojoj zemlji je električna energija proizvedena
  • Kako je vaša električna energija proizvedena (npr ; iz solarne energije, obalnog vetra, vetra sa kopna, hidronergije, mora, geotermalne energije, biomase, itd).U slučaju da ima više izvora, procenat učešća svakog izvora je napomenut.

Ovo vam omogućava da kupite na primer električnu energiju iz svoje zemlje. Ili da kupite samo iz „izvora vetra“ ili samo „solarnu“. Ili bilo koji drugi tip električne energije koji smatrate vrednim promocije.

Imajte na umu da ovo ne znači da ćete ove elektrone dobiti u svojoj kući. Ovo znači da će oni biti stavljeni na mrežu za vas! Pročitajte deo o Garanciji Porekla kako biste došli do više informacija kako ovo funkcioniše.

Informacije o uticaju ugljenika

© SunEdison

Potrošači EKOenergije takođe dobijaju validnu informaciju o značenju kupovine zelene energije. Kao i o tome šta to ne znači.

  • Ukoliko kupite električnu energiju od vetra, to ne znači da će dodatna turbine biti izgrađena od vašeg novca. To znači da će deo novca od cene struje otići vlasniku vetroturbine, pomažući mu da njegova investicija bude profitabilnija. Ukoliko kupite EKOenergiju, mali deo cene koju plaćate odlazi takođe u investicije koje ne bi bile preduzete bez vašeg doprinosa.
  • Kupovina obnovljive električne energije ne znači da će svetska emisija ugljenika automatski da opadne.Međutim, generalno je prihvaćena činjenica da korisnici električne energije mogu da smanje SVOJU ličnu emisiju prelaskom na zelenu energiju (u isto vreme, otisak ugljenika onih koji ne kupuju zelenuenergiju postaje prljaviji). Mnogi dozvoljavaju korisnicima zelene struje da prijave nultu emisiju. Drugi, opet, preporučuju korišćenje brojeva baziranih na analizi životnog ciklusa obnovljivih instalacija (npr. Uzimajući u obzir emisiju prouzrokovanu građenjem i održavanjem proizvodne jedinice).  EKOenergija neće razviti svoju poziciju o otisku ugljenika, već će pratiti rezultate specijalista u ovoj oblasti, naročito onih aktivnih u CDP kao i Greenhouse Gas Protocol (Protokolu o gasovima zelene bašte).

Naravno, mi verujemo da je kupovina zelene struje jedan od instrumenata kojim pokazujemo proizvođačima i političarima da želimo više obnovljivih proizvoda.

Informacije za one koji ne kupuju zelenu električnu energiju

EKOenergija će takođe aktivno promovisati korišćenje RE-DISS i EPED rezidualnog miks sistema za svu električnu energiju bez porekla.

Kriterijumi EKOenergije

Za više informacija o kriterijumima za potrošače EKOenergije, pogledati odeljak 6 dokumenta ‘EKOenergija: Mreža i oznaka‘.